Het zomert er op los! Op een trendy terrasje nipt een parisienne in een rood wit gestreepte marinière van haar Lillet, terwijl de zwoele avond over de lichtstad neerdaalt. Dit classy low-proof retrodrankje beleeft een heuse renaissance sinds de vermout aan zijn remonte begon.

Kent u Lillet nog?

Lillet is een wijnaperitief uit de streek van Bordeaux met frisse, subtiele, lichtzoete fruitaroma’s. La Maison Lillet werd in 1872 gesticht door de broers Paul en Raymond Lillet. In no time, groeide hun Lillet wereldwijd uit tot een trendy aperitief. In 1937 lanceerde Lillet zijn eerste full force campagne in de Verenigde Staten. Amper tien jaar later was het de favoriete ‘glamour darling’ van de party people in de hipste bars van New York.

Wijnaperitief Lillet

Een absolute believer was James Bond. Hij dronk zijn Lillet het liefst in zijn fameuze Vesper-cocktail, vernoemd naar zijn vlam Vesper Lynd (Ian Fleming, Casino Royale, 1953 / verfilmd in 2006). Voor wie de Bond, James Bond cocktail wil proeven: cocktailglas in de vriezer, cocktailglas uit de vriezer, shake 1/2 deel Lillet Blanc, 1 deel vodka, 3 delen gin, giet de mix over 5 ijsblokjes. Werk af met een stukje citroenschil.

Maar niet alleen James Bond kon de subtiliteit van Lillet appreciëren. Een andere notoire fijnproever en fan van Lillet uit de geschiedenis van de cinematografie is “I ate his liver with some fava beans and a nice chianti” Hannibal Lecter. In Silence of the Lambs (1988) drinkt en offreert hij Clarice een Lillet on the rocks. Natuurlijk stijlvol afgewerkt met een schijfje sinaasappel.

Nog méér lekkers!

Ziezo. Hiermee is de link gelegd tussen drankjes en film. We duiken bijgevolg nog even in de dvd-kast en het barmeubel. Lievelingsdrankje van The Dude in The Big Lebowski? De ‘White Russian’! 2 delen vodka, 1 deel koffielikeur, 1 deel slagroom en ijs. “In a closed society where everybody is guilty, the only crime is getting caught”… Fear and Loathing in Las Vegas!

Johnny ‘Raoul Duke’ Depp’s gegeerde booze in deze waanzinnige film is de ‘Singapore Sling’: 5 cl gin, 1,5 cl kersenlikeur, 1 cl Cointreau, 1 cl Bénédictine, 1 cl limoensap, 8 cl grenadine, 10 druppels (a dash) cocktail bitter en 10 cl ananassap.

Lillet

Voor de zoetekauwen de ‘Banana Daiquiri’ van Fredo Corleone misschien (The Godfather II)? 5 cl witte rum, koffielepeltje Triple Sec, een banaan, 5 cl limoensap, een lepeltje suiker en als kers op de cocktail, juist, een gekonfijte cocktailkers.

We sluiten in schoonheid af met “life’s not about how hard of a hit you can give… it’s about how many you can take, and still keep moving forward”. Deze verbluffende scherpzinnigheid en extreem ontwikkelde eloquentie heeft Rocky Balboa onder meer te danken aan zijn dagelijkse shake. 5 rauwe eieren (neem witte, ze zijn ecologischer dan de bruine) en klutsen maar. Cheers love!

Verzot op deze nostalgische verhalen? Ontdek er hier nog meer!