Instagram TV of kortweg IGTV maakt al meer dan een jaar deel uit van ons social media landschap. De hoogste tijd voor een evaluatie, dachten wij. Waarin zit precies de meerwaarde van dit platform? comma, zoekt het uit!

IGTV, wat is dat precies?

Tot sinds kort was IGTV enkel geschikt voor verticaal videogeweld van 15 seconden tot een 10-tal minuten lang. Net als bij Stories ging het om een fullscreen experience. Tegenwoordig ondersteunt IGTV ook horizontaal beeldmateriaal. Hebt u een verified account? Dan kunt u video’s uploaden die tot 60 minuten lang zijn.

U bekijkt video’s in de IGTV app zelf of via de klassieke Instagram app. Via de klassieke app doet u dat enerzijds via ‘ontdekken’. Hier klikt u op de IGTV button of krijgt u aanbevelingen te zien op basis van wie u volgt en uw interesses. Wilt u anderzijds een video zien van wie u volgt? Dan gaat u gewoon naar het profiel van die persoon. IGTV bestaat uit verschillende kanalen. Elk kanaal is verbonden aan een profiel en biedt nieuwe mogelijkheden op vlak van Instagram Marketing. 

Waarom kiezen voor IGTV? 

1. Meer visibiliteit voor uw producten of diensten

Instagram is nog steeds één van de meest populaire en effectieve social media platformen voor bedrijven. De meerwaarde van IGTV? Het ondersteunt die vermaarde long-form content, waarmee u extra verkeer aantrekt. Bijgevolg krijgt de visibiliteit van uw producten of diensten een ferme boost. Online video kijken wint aan populariteit met de dag. IGTV helpt u dus effectief om uw social mediabereik fors uit te breiden. Voeg voor nog meer zichtbaarheid ook uw video toe aan uw verhaal. Zo krijgen uw volgers al een preview te zien. 

2. Een kanaal om uw publiek te informeren en te entertainen

De tutorial staat bovenaan het lijstje van de meest populaire online videocontent. Wilt u zelf een fikse tutorial delen? Dan is IGTV uw ideale uitvalsbasis. Met showcase video’s toon u uw doelpubliek hoe ze uw product gebruiken. U deelt er succesverhalen van tevreden klanten. Of u post een explainer video bij een product launch of om uw merkverhaal te verkondigen. 

3. Een grotere kans op engagement of conversies

Videocontent is zeker weten king of engagement. Bovendien stelt het u in staat om het aantal conversies op te drijven. U hebt de mogelijkheid video’s langer dan 60 seconden up te loaden. Maak hiervan gebruik en leef u uit. Hoe creatiever en aantrekkelijker uw content, hoe groter de kans op engagement onder de vorm van likes, comments en shares. Voeg trouwens een clickable link toe aan de description van uw video. Zo leidt u uw doelpubliek vlot naar uw landingspagina. 

4. Bouw aan uw community

Jarenlang beschouwden we kortere video’s van maximum 2 minuten lang als ideaal voor social media. De laatste tijd stijgt de interesse in long-form content. Langere video’s bieden namelijk meer mogelijkheden op vlak van community building. Dankzij uw video’s op IGTV speelt u in op de interesses en uitdagingen van uw doelpubliek.

Nog enkele praktische IGTV-tips

IGTV is gratis. Wilt u een eigen kanaal aanmaken? Dan doet u dat in 1, 2, 3. Uw bestaand Instagram account kan dienst doen als uitvalsbasis. Video’s uit uw Instagram feed komen niet automatisch op uw IGTV kanaal terecht. Load dus uw bestaande content opnieuw up. 

Het uploaden op IGTV wijst zichzelf echter uit. U hebt de keuze dit via de IGTV app te doen of via de klassieke Instagram app. Check wel altijd de vereiste videokwaliteit en afmetingen voor u aan de slag gaat. Instagram raadt zelf aspect ratio van 9:16 aan voor verticale video’s en 16:9 voor horizontale video’s. 

Voeg altijd een description toe aan uw video. Voor een grotere visibiliteit verwerkt u hier best een aantal relevante keywords en hashtags in. Denk ook zeker aan de link naar uw landingspagina. Ook uw IGTV video delen op uw Facebook pagina is mogelijk.  

IGTV verenigt de kracht van YouTube en Instagram in één enkel platform. Zo biedt het bedrijven nieuwe mogelijkheden op vlak van social media marketing. Instagram blijft een ideale uitvalsbasis voor eigentijdse marketeers. Als early adopter van IGTV blijft u uw concurrentie een stapje voor. Veel succes!