In de dynamische wereld van marketing zijn trends voortdurend in beweging. Terwijl sommige trends komen en gaan, zijn er andere die een blijvende impact hebben en de manier waarop we zaken doen fundamenteel veranderen. Van alternatieve financieringsmethoden tot de opkomst van Web 3.0, marketeers moeten zich aanpassen om relevant te blijven en hun doelgroepen effectief te bereiken. In deze blog duiken we diep in de A tot Z van marketingtrends voor 2024, waarbij we elk belangrijk concept verkennen en analyseren hoe het de toekomst van marketing vormgeeft. Of je nu een doorgewinterde professional bent of nieuw in het veld, deze gids biedt waardevolle inzichten en kennis die je kunt toepassen in je eigen marketingstrategieën.

comma winwinner

Alternatieve financiering:

Alternatieve financieringsmethoden, zoals SAD-financiering ( sale and leaseback),  crowdfunding of crowdlending, zullen in de toekomst steeds belangrijker worden voor marketingcampagnes. Bedrijven kunnen via alternatieve financiering platformen kapitaal ophalen zonder klassieke banklening om te blijven innoveren en groeien. Een voorbeeld is het Belgische crowdlending-platform Winwinner.

comma big data

Big Data

Big Data verwijst naar extreem grote datasets die moeilijk te verwerken zijn met traditionele databeheertools. Deze datasets kunnen zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens bevatten en komen vaak voort uit diverse bronnenBig Data blijft een cruciaal hulpmiddel voor marketeers. Big Data biedt tal van voordelen voor marketing, omdat het marketeers in staat stelt om gegevens op grote schaal te verzamelen, analyseren en benutten om betere beslissingen te nemen en effectievere marketingstrategieën te ontwikkelen.

comma cybersecurity

Cybersecurity

In 2024 zal cybersecurity centraal staan in de technologische wereld. De ‘Zero Trust’-benadering, waarbij elke toegangspoging wordt gecontroleerd, wordt de norm. Quantumcomputers zijn in opkomst, dus quantum-veilige encryptie wordt essentieel. AI speelt een grotere rol in het detecteren van bedreigingen, waardoor reacties sneller en efficiënter worden. Met een explosie van verbonden apparaten wordt de beveiliging van het Internet of Things (IoT) cruciaal. Tegelijkertijd zullen bedrijven hun medewerkers intensiever trainen om menselijke fouten te minimaliseren. En gezien de groeiende zorgen over privacy, kunnen we strengere regelgeving en normen verwachten. Kortom, in 2024 zal de digitale wereld veiliger zijn, maar de uitdagingen zullen complexer zijn dan ooit.

Dall-E

DALL-E van OpenAI is een geavanceerde AI die afbeeldingen genereert uit tekstbeschrijvingen. Het gebruikt transformer-modellen, vergelijkbaar met GPT-3 en GPT-4, en kan diverse artistieke stijlen nabootsen. Het vindt toepassingen in design, kunst en onderwijs, met strenge ethische richtlijnen om misbruik te voorkomen. De nieuwst versie Dall-E 3 werd gereleased op 20 augustus 2023 en is beschikbaar voor de gebruikers van Chat GPT plus. Het is in staat om veel beter te begrijpen wat er in een prompt staat dan zijn voorganger.

comma ephemeral content

Ephemeral content

Ephemeral content is content die slechts voor een beperkte tijd beschikbaar is, zoals stories op sociale media zoals Tiktok. Het trekt de aandacht van het publiek door zijn kortstondige karakter, het creëert een gevoel van exclusiviteit en urgentie. Merken zullen moeten leren hoe ze deze vluchtige vorm van communicatie effectief kunnen benutten.

comma fintech

Fintech

Fintech is een verzamelnaam voor financiële technologie. Fintech heeft betalingsprocessen gestroomlijnd en geïntegreerd in verschillende verkoopkanalen. Klanten kunnen nu naadloos winkelen en betalen via mobiele apps, online platforms en zelfs in fysieke winkels met behulp van digitale portefeuilles, QR-codes en contactloze betalingen. Door de transactiegeschiedenis en het uitgavenpatroon van klanten te analyseren, kunnen merken aanbiedingen op maat maken die nauw aansluiten bij de individuele behoeften en voorkeuren van klanten. Denk aan geïntegreerde software-oplossingen zoals Silverfin & Visma.

comma gamification

Game marketing

De videogame-industrie heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Het is niet alleen een miljardenindustrie geworden, maar ook een mainstream vorm van entertainment. Met de opkomst van mobiel gamen, esports en virtual reality houden meer mensen van alle leeftijden en achtergronden zich bezig met games. Daardoor zijn de advertentiemogelijkheden ook exponentieel gestegen, van e-sports tot in-game advertising of collabs met belangrijke games.

comma peace for talent

Health in the workplace

Werknemers moeten zich fysiek goed voelen om productief te zijn. Dit omvat ergonomisch ontworpen werkplekken, toegang tot gezonde voeding en bewegingsmogelijkheden op de werkplek. Flexibel werken, inclusief telewerken, kan de balans tussen werk en privé verbeteren en stress verminderen. Dit heeft positieve effecten op de mentale gezondheid van werknemers. Met Peace for Talent kaarten de founders van comma Greetje en Wouter het belang hiervan aan. Onlangs nog vond Karavaan plaats in en rond onze 411-offices ter voordele van TeGek?! een organisatie die zich inzet om het taboe rond mentaal welzijn te doorbreken.

comma inclusion

Inclusion

Inclusieve marketing erkent minderheidsgroepen die historisch gezien ondervertegenwoordigd waren in reclame. Dit omvat LGBTQ+-gemeenschappen, mensen met een handicap, etnische minderheden,… Consumenten waarderen authenticiteit in marketing. Merken die inclusie benadrukken, moeten dit op een geloofwaardige en oprechte manier doen om te voorkomen dat het als puur opportunisme wordt gezien. Een tool die hierbij kan helpen is het meaningful marketing framework.

comma just in time marketing

Just-in-Time Marketing

“Just-in-Time Marketing” verwijst naar een marketingbenadering waarbij merken en marketeers proberen om op het juiste moment de juiste boodschap aan de juiste doelgroep te leveren. Over het algemeen is Just-in-Time Marketing een strategie die is afgestemd op de snel veranderende en sterk gedigitaliseerde marketingomgeving. Het benut real-time gegevens om marketinginspanningen te optimaliseren en merken in staat te stellen om relevanter en responsiever te zijn voor hun doelgroepen.

comma keywords

Keyword importance

De introductie van AI in zoekmachines heeft de manier waarop we zoekopdrachten uitvoeren en de relevantie van zoekwoorden in SEO aanzienlijk beïnvloed. Hoewel zoekwoorden nog steeds een rol spelen in SEO, is het duidelijk dat de focus is verschoven van puur zoekwoordoptimalisatie naar het begrijpen van de bredere context en intentie van zoekopdrachten. Ook wel Semantic SEO genoemd.

Loss leader

comma loss leader

Het idee achter een loss leader is om consumenten naar een winkel of website te lokken met een aantrekkelijk aanbod waarvoor de prijs onder de kostprijs ligt. Eenmaal binnen, hopen de verkopers dat klanten extra aankopen zullen doen en zo de verliezen op de loss leader zullen goedmaken. Het is een tactiek die zorgvuldige planning en analyse vereist om ervoor te zorgen dat de voordelen opwegen tegen de kosten en risico’s. De “loss leader” strategie is een bekend fenomeen in de printerindustrie. Fabrikanten verkopen vaak printers tegen prijzen die dicht bij de kostprijs liggen of zelfs daaronder. Waar fabrikanten echt hun winst maken, is op de verkoop van verbruiksartikelen zoals inktcartridges en toners.

comma machine learning

Machine Learning

Machine learning, een subset van kunstmatige intelligentie, heeft een aanzienlijke invloed gehad op het gebied van marketing. Denk maar aan: personalisatie, voorspellende analyse, klantsegmentatie, conversie-optimalisatie, chatbots & budgetallocatie. Over het algemeen heeft machine learning de marketingwereld getransformeerd door het veel makkelijker te maken om data-gedreven beslissingen te nemen.

comma non verbal tech

Non-verbal tech

“Non-verbale technologie” in marketing verwijst naar het gebruik van technologische tools en methoden om non-verbale signalen en reacties van consumenten te meten, analyseren en toepassen in marketingstrategieën. Eye tracking-technologie kan bijvoorbeeld de oogbewegingen van consumenten volgen om vast te stellen waar ze naar kijken en hoe lang ze naar specifieke elementen van een advertentie of website kijken. Dit kan onthullen welke visuele elementen de aandacht trekken.

Odoo

Odoo is een uitgebreid en open-source all-in-one softwarepakket dat een brede waaier aan zakelijke toepassingen en modules biedt voor verschillende bedrijfsprocessen. In Odoo worden verschillende functies als het ware gecentraliseerd zodat er geen nood meer is aan vele verschillende softwareprogramma’s. Denk aan  klantrelatiebeheer (CRM), boekhouding, voorraadbeheer, websites, productie, verkoop, aankoop, HR-management en meer. De nieuwste trend voor Odoo 17 zijn een verbeterde interface en nieuwe functies voor de supply chain: Het platform maakt gebruik van een slim dubbel-entry voorraadsysteem en biedt geavanceerde functies zoals dropshipping, cross-docking en multi-magazijnbeheer. Bij comma hebben we al lang door dat hier veel potentieel in zit, benieuwd wat Odoo voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op.

comma programmatic bididng

Programmatic ads

Programmatic advertising maakt gebruik van RTB-technologie (real time bidding), waarbij advertentie-inventaris in real-time wordt geveild aan adverteerders. Een van de belangrijkste voordelen van programmatic advertising is de mogelijkheid om advertenties nauwkeurig te richten op specifieke doelgroepen. Dit gebeurt door het analyseren van gebruikersgegevens en het gebruik van targetingopties, zoals demografie, interesses, browsegeschiedenis en gedrag. Het kan worden gebruikt voor het plaatsen van advertenties op websites, mobiele apps, sociale media, video- en audiostreamingplatforms, en meer.

comma quality score

Quality score in Google Ads

Quality Score is een belangrijk concept binnen het Google Ads-platform en heeft invloed op hoe uw advertenties worden weergegeven en tegen welke kosten. Het is een maatstaf die Google gebruikt om de relevantie en kwaliteit van uw advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s te beoordelen. Een goede Quality Score kan leiden tot lagere kosten per klik (CPC) en betere posities voor uw advertenties in zoekresultaten.

Rebranding en merkontwikkeling

comma rebranding

In een steeds veranderende markt kiezen organisaties steeds vaker voor een strategische rebranding om relevant te blijven en zich opnieuw te positioneren. Dit gaat verder dan alleen een nieuw logo of kleurenschema; het is een diepgaande herziening van de merkidentiteit. Deze trend wordt gedreven door de behoefte om zich aan te passen aan veranderende consumentenverwachtingen en marktdynamiek. Experts, zoals die bij comma, leiden merken door dit ingrijpende proces, waarbij marktonderzoek en vernieuwde communicatiestrategieën centraal staan.

comma sponsorship

Sponsorships

Voor KMO’s wordt doelgerichte sponsoring een essentiële trend in hun marketingstrategie. Door lokale evenementen of projecten te sponsoren, kunnen bedrijven snel positieve relaties opbouwen binnen hun gemeenschap. Hoewel het meten van de directe ROI van sponsorships uitdagend kan zijn, is de indirecte waarde – zoals verhoogde merkbekendheid, vertrouwen en klantloyaliteit – onmiskenbaar. Bedrijven zien sponsoring niet langer alleen als een kostenpost, maar als een investering in gemeenschapsopbouw en merkversterking.

comma thought leader

Thought leadership

Thought leadership is een strategische benadering van contentcreatie waarbij een individu of organisatie zich positioneert als een expert binnen een specifieke branche, niche of onderwerp. Het doel van thought leadership is om geloofwaardigheid op te bouwen bij de doelgroep en het Google algortime. Het is een beproefde tactiek om hoger te ranken op Google. Het is echter een aanpak die geduld, consistentie en expertise vereist om effectief te zijn. Zo dient er heel veel content te worden geproduceerd die antwoorden biedt op vaak gestelde vragen bij het publiek.

comma user generated content

UGC (User-Generated Content)

User-Generated Content verwijst naar alle vormen van content die door gebruikers of consumenten worden gemaakt en gedeeld op internetplatforms en sociale media. Deze content kan tekst, afbeeldingen, video’s, beoordelingen, recensies, blogposts, of  andere soorten media omvatten. UGC heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en wordt vaak gezien als een waardevol hulpmiddel in marketing en branding. UGC wordt vaak als authentieker beschouwd dan content die door merken zelf wordt gemaakt, omdat het afkomstig is van echte gebruikers en klanten.

comma virtual assistent

Virtual assistant

Virtual assistants spelen een steeds belangrijkere rol in marketing, vooral met de opkomst van door AI aangedreven tools en technologieën. Het maakt marketingprocessen sneller en schaalbaarder, en het stelt marketeers in staat om zich te concentreren op strategische aspecten van hun werk, zoals het ontwikkelen van creatieve campagnes en het nemen van belangrijke beslissingen op basis van data.

comma web 3.0

Web 3.0

In het digitale tijdperk maken we de transitie naar Web 3.0, vaak gezien als de toekomst van het internet. Deze nieuwe golf gaat verder dan het traditionele web en streeft naar het creëren van een volledig geïntegreerde, virtuele wereld. Aangedreven door blockchain-technologie, belooft Web 3.0 een open ecosysteem waarin directe connecties met klanten centraal staan, waardoor de noodzaak van tussenpersonen verdwijnt. Deze trend markeert een verschuiving naar een meer gedecentraliseerd en transparant internet, waarbij gebruikers meer controle en autonomie hebben over hun online interacties.

comma X

X

X, voorheen bekend als Twitter, is een samenwerking aangegaan met het Google Display Network. Na een sterke daling van de advertentie-inkomsten eerder dit jaar, heeft het sociale platform besloten om de verkoop van een deel van zijn advertentieruimte uit te besteden. Adverteerders kunnen in de toekomst toegang krijgen tot de X-homefeed-inventaris via Google Ads Display-campagnes.

comma ymyl

Your Money or Your Life (YMYL) Pages

YMYL-pagina’s zijn webpagina’s die inhoud bevatten die direct van invloed kan zijn op het welzijn, de financiën, de gezondheid of de veiligheid van de gebruikers. Deze term is met name belangrijk omdat Google bijzondere aandacht besteedt aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van YMYL-pagina’s en strenge normen hanteert bij het beoordelen van deze pagina’s voor zoekmachine rankings. Dit omvat informatie over financiën (bijvoorbeeld beleggen, belastingen, schulden), gezondheid (bijvoorbeeld medische behandelingen, voeding, gezondheidsadviezen) of veiligheid. Google neemt gebruikersfeedback en klachten over YMYL-pagina’s zeer serieus.

comma zero data party

Zero-Party Data

Zero-party data, een term bedacht door Forrester Research, wordt ook wel expliciete data genoemd. Het is data die een klant opzettelijk en proactief deelt met een merk. Zero-party data kan onmiddellijk worden gebruikt voor personalisatie. Bijvoorbeeld, als een bezoeker van een website aangeeft een bepaalde kleur of stijl te prefereren, kan de website direct worden aangepast aan die voorkeur. Dit kan worden uitgebreid naar het personaliseren van content, productaanbevelingen en andere aspecten van digitale ervaringen.