Op 3 juni 2020 kwam Drupal 9 uit. Drupal is een Open Source CMS, ontwikkeld in de programmeertaal PHP en gebouwd door een dedicated community van developers die actief bijdragen om de Drupal functionaliteiten uit te breiden en te verbeteren. De basis van Drupal 9 is Drupal Core, gebouwd op het framework Symfony 4. Dit is de gezamenlijk gebouwde codebase door de Drupal community die uitgebreid kan worden met modules en thema’s.

Waarom een nieuwe Drupal release?

Om up-to-date te blijven met de laatste nieuwe trends en de beveiliging van websites te garanderen brengt Drupal deze nieuwe release uit. Daarnaast krijgt ook het framework achter Drupal 9, namelijk Symfony, een grote update van versie 3 naar 4.

Wat betekent zo’n update op vlak van transformatie?

Vroeger moest men bij zo’n upgrade telkens de website opnieuw gaan bouwen (bijvoorbeeld van Drupal 7 naar Drupal 8). De verschillen tussen deze versies zijn technisch te groot om via een simpele update naar de nieuwste versie te gaan. Drupal 7 gebruikt namelijk geen achterliggend framework.

Maar sinds Drupal 8 wordt er gebruik gemaakt van het Symfony framework. Dit zorgt ervoor dat de komende versies future proof zijn en een update van Drupal 8 naar Drupal 9 dus ook veel minder intensief is. Een eenvoudige update van de core volstaat om naar Drupal 9 te gaan.

Is mijn website nu niet meer up-to-date?

Dit hangt ervan af op welke versie uw website draait. De onderhoudsmogelijkheden van Drupal zijn als volgt:

  • Drupal 9: wordt aangeraden om te gebruiken. Nieuwe modules (uitbreidingen) worden op basis van deze versie gemaakt.
  • Drupal 8: wordt nog ondersteund maar er komen geen nieuwe features meer.
  • Drupal 7: er komen enkel nog strikt noodzakelijke updates uit tot november 2022 (meestal security updates).
  • Drupal 1-6: geen ondersteuning meer.

End of Life Drupal 7

Security updates voor Drupal 7 komen nog uit tot 28 november 2022 (één jaar verlengd door COVID). End of Life betekent dat uw website vanaf dan niet meer wordt ondersteunt en geen updates meer ontvangt. Zoekmachines kunnen door de End of Life uw website als onveilig beschouwen, wat natuurlijk nadelig is voor de SEO. In principe heeft u nog tot volgend jaar om de tijd, maar toch raden wij nu al aan om de upgrade in te plannen. Neem daarom contact op met Jonah via jonah@brandstrategists.be of via 050 81 47 90 om uw website future proof te maken.

Drupal 8 & 9

De End of Life van Drupal 8 staat wel nog steeds gepland op 2 november 2021. Drupal 8 is namelijk afhankelijk van Symfony 3, en Symfony 3’s End of Life is november 2021. Indien uw website bij comma gemaakt is in Drupal 8, dan voeren wij de upgrade naar Drupal 9 naadloos voor u uit.

Sinds de stabiele release van Drupal 9 op 3 juni 2020 zijn we deze meteen gaan adopteren voor eigen intern gebruik. Want zoals bij elke release heeft de community tijd nodig om alle modules compatibel te maken met deze versie, zijn er hier en daar nog wat pijnpunten en komen er nog een aantal bugs naar boven. De omschakeling naar Drupal 9 laat dus nog even op zich wachten. Maar intussen blijven we de nieuwe websites maken in Drupal 8 om deze nadien pijnloos te upgraden naar Drupal 9.

Uiteindelijk was het zover! comma, brand strategists is sinds september 2020 begonnen om alle nieuwe website te ontwikkelen in Drupal 9. Op dat moment waren alle modules die wij frequent gebruiken compatibel en waren wij ervan overtuigd dat ook de core van Drupal 9 stabiel genoeg was om ermee aan de slag te gaan.

Mijn website draait nog op Drupal 7, wat nu?

Geen paniek, comma staat klaar om u te helpen. Het is natuurlijk wel tijd om te plannen hoe we met uw website zullen omgaan. Wij zetten de opties even voor u op een rijtje:

  • Met de kennis van onze digital experts zetten we uw huidige website over naar Drupal 9. Aan de look en feel van uw website wijzigt er niks, enkel de motor krijgt een update
  • Maar wie weet mag het misschien iets meer zijn? Dit kan het ideale moment zijn om uw website te herbekijken en te optimaliseren. Om zo nog beter te beantwoorden aan de noden en eisen van uw klanten.

Wat betekent dit voor u?

Indien uw website bij ons gemaakt is, dan nemen wij persoonlijk contact met u op om te bepalen wat de volgend stappen zijn. Heeft u een Drupal 7 website maar bent u nog geen klant bij ons? Bespreek dan zeker uw opties met Kim via kim@brandstrategists.be of via 050 81 47 90.

Wat als ik niet wil updaten, is dat verstandig?

Een dergelijke upgrade vraagt om een digitale investering, daar zijn wij ons van bewust, maar misschien heeft u wel geen nood aan een nieuwe website. Ook al blijft u kiezen voor Drupal 7, zelf dan moeten wij extra kleine investeringen doen om ervoor te zorgen dat uw website blijft werken. Want niet alleen Drupal 7 ontvangt geen updates meer, ook de achterliggende versie van de programmeer taal PHP is End of Life. Waar ook de modules op uw website gebruik van maken. Om er dus zeker van te zijn dat uw website blijft werken, zal de achterliggende PHP versie ook een upgrade moeten krijgen. Maar dan is het mogelijk dat sommige onderdelen op uw website niet meer zullen werken. Uiteindelijk moet u wel investeren in een nieuwe website.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit soms wat technisch kan klinken. Heeft u verdere vragen omtrent het niet updaten van uw website en wat uw opties dan zijn? Neem dan ook zeker contact op met Kim via kim@brandstrategists.be of via 050 81 47 90.