Hebt u ze nog gekend? Ze kwamen op de markt in de jaren zestig en waren super populair in de jaren zeventig en tachtig. Treets heetten ze. Het waren pinda’s in een chocoladejasje die “smelten in de mond, niet in de hand”, om de slogan weer op te rakelen waarmee de consument om de oren werd geslagen. Er waren ook Treets zonder pinda’s, Bonitos genaamd.

Mars Group

In 1983 besloot de Mars Group om beide brands te laten vallen en de gepimpte snoepjes voortaan te verkopen onder de initialen van hun uitvinders Mars & Murrie’s: M&M’s Pinda en M&M’s Choco.

De Mars Group dumpte twee populaire merken en koos voor een resolute Brand Change. Volgens Marketing Directeur Villemus (bron: The New Strategic Brand Management – Jean-Noël Kapferer) berustte hun merkenstrategie op het feit dat ze een wereldwijd opererende groep zijn die zijn omzet realiseert met ‘mega-merken’ die aan vijf criteria moeten voldoen:

  • ze beantwoorden aan een belangrijke, duurzame en algemene nood
  • ze vertegenwoordigen het summum aan kwaliteit
  • ze zijn alomtegenwoordig in de wereld en zijn voor iedereen bereikbaar, zowel fysiek als financieel
  • ze genieten een groot publiek vertrouwen
  • ze zijn de absolute marktleider in hun segment

Vermits Treets en Bonitos niet aan het laatste criterium beantwoordden, werden ze zonder pardon opzijgezet.

Jammer vonden de fans van ‘the real stuff’. MM’s met pinda’s. Tja. Toch lang niet dat in chocolade gehulde pindanootje uit het vertrouwde gele zakje. Maar helaas pindakaas. Vaarwel dierbare Treets … Tot nooit meer …

Comeback van Treets

Maar dan gebeurt er een mirakel voor de Treets aanbidders. De Mars Group vergeet zijn eigendomsrecht op Treets te vernieuwen. Het Franse zoetwarenbedrijf Lutti en het Duitse aandeelhoudersbedrijf Katjes zijn er als de kippen bij, om de rechten te verwerven. Ze sluiten een niet-aanvalsverdrag met Mars om rechtstreekse concurrentie met MM’s uit te sluiten en orkestreren de comeback van Treets.

Comeback Treets met oranje verpakking

De nieuwe Treets verpakking is niet langer geel maar oranje. De snoepjes zijn ook meer ecologisch verantwoord. Ze bevatten bijvoorbeeld geen kunstmatige kleurstoffen en de cacao is enkel afkomstig van eerlijke handel.

Treets (her)ontdekken? U kunt ze kopen in Zweden, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Laat ons weten wanneer u het eerste pakje hebt gespot in België!