Wat is een podcast nu juist?

Een podcast is een soort radioprogramma dat overal en altijd te beluisteren is, dankzij het downloaden of streamen van een zogenaamde aflevering. Ze worden dan ook niet voor niets gezien als de toekomstige manier om radio te luisteren. Mensen willen kiezen waar, wanneer en hoe vaak ze bepaalde content beluisteren én willen daarbij niet afhankelijk zijn van een vastgelegd tijdsschema. Daarnaast zijn podcasts vaak interessanter, leerzamer en wordt men niet gestoord door reclame.

Hoe neemt u zo’n podcast aflevering op?

Het opnemen van een podcast is zeer simpel. U begint er gewoon aan. Zorg dat u op voorhand bepaald hebt welke content u wilt brengen en leg zorgvuldig vast welke sprekers aan het woord zullen komen. De rest gaat vanzelf.

Hét allerbelangrijkste bij een podcast? De kwaliteit van het geluid. Er zijn verschillende keuzes wat het opnemen van uw podcast betreft.

Het kan met een smartphone, maar benut dan best oortjes met een ingebouwde microfoon. Wilt u het wat professioneler aanpakken? Maak dan gebruik van een microfoon. De gemiddelde prijs hiervoor is €150.

Na het opnemen. Het bewerken van uw podcast aflevering!

Uw opnames zijn wellicht een stuk uitgebreider dan uw podcast zou moeten zijn. Waarschijnlijk ging u hier en daar de mist in qua uitspraak en misschien begon u wel enkele keren opnieuw. Eens uw opnames afgerond zijn, gaat u deze bewerken. Via het programma Audacity knipt en plakt u gemakkelijk in uw geluidsopnames en versleet u fragmenten zodat de podcast aflevering één geheel wordt. Audacity is een gratis programma ondersteunt door Windows en MacOS.

TIP: zorg op voorhand voor een intromuziekje, een ingesproken intro en outro. Zo wordt uw podcast herkenbaar voor trouwe luisteraars. In die intro kunt u bijvoorbeeld kort samenvatten wat u tijdens deze aflevering zal bespreken. Onder andere bij Sjotcast, de voetbalpodcast van het nieuwsblad, krijgt u telkens een komiek dialoog te horen dat de rest van de aflevering samenvat.

Een Podcast intromuziekje maken: enkele tips!

  1. Kies voor een muziekje dat herkenbaar is – dus niet het generieke begin van ieder hedendaags popnummer. Een vrolijk en enthousiast melodietje slaat altijd aan. Een goed voorbeeld is Radio 1, al hun podcasts zijn voorzien van hetzelfde herkenbare deuntje.
  2. Dat deuntje hoeft u uiteraard niet zelf te componeren. Sampels zijn tegen een kleine vergoeding te verkrijgen op bijvoorbeeld Premium Beat.
  3. Belangrijk: kies voor een stukje dat zeker niet langer dan 15 seconden duurt. Gebruik daarbij een fade in en fade out moment om niet te abrupt af te sluiten.

Het maken van een Spotify RSS-feed

Alsu de podcast zelf wilt uploaden dan heeft u vaak deze link nodig. Als u samenwerkt met een podcast-hostingbedrijf dan krijgt u deze, maar u kunt ze ook zelf maken.

Om een RSS-feed te maken stellen we Buzzsprout voor, hier maken we zelf ook gebuik van. Aangezien dit slechts enkele minuten duurt, kunt u meteen aan de slag gaan met het maken van een nieuw account. Voor ons is het de ideale podcast host omwille van de gebruiksvriendelijkheid. Zo kunt u de podcast opname meteen uploaden op de verschillende platformen, zodat u meteen heel wat tijd uitspaart. Buzzsprout biedt u de mogelijk aan om zowel gebruik te maken van de RSS-feed als ook het meteen uploaden van de podcast. 

Uw podcast is klaar. Uploaden maar!

De juiste host voor uw podcast.

Om uw podcast online te zetten, heeft u een podcast host nodig. Het is belangrijk om vanaf de eerste aflevering te kiezen voor een goede host, aangezien het overzetten van uw bestaande aflevering later een zeer moeilijke bevalling is. Er zijn opnieuw een aantal mogelijkheden wat die host betreft, ieder met z’n voor- en nadelen. Een overzichtje:

Dit zijn de 3 platformen met de meeste naambekendheid. Hier alvast een oplijsting:

Apple

Dit platform is volledig gratis. Het heeft miljoenen luisteraars en u heeft er enkel een Apple ID voor nodig.

Voordelen:

  • Het is gratis.
  • Het is gebruiksvriendelijk.

Nadelen:

  • Enkel voor Apple apparaten, niet geschikt voor Android.
  • Het posten kan enkele dagen tot weken duren.

Google Play

Via Google Play kunt u makkelijk uw podcast online zetten en deze is toegankelijk voor iedereen.

Voordelen:

  • Het is gratis.
  • Kan gebruikt voor Apple en Android apparaten.

Nadelen:

  • Wachten op goedkeuring van de podcast.

Spotify

Op dit platform kunt u ook muziek luisteren, maar het wordt steeds meer en meer gebruikt voor podcasts.

Voordelen:

  • Het is gratis
  • Binnen enkele minuten staat het online.

Nadelen:

  • Gratis versie: advertentieonderbrekingen tijdens het luisteren
  • Gratis versie: niet kunnen luisteren zonder internetverbinding.

Klaar om beluisterd te worden!

Meer info over het maken, bewerken of online plaatsen van uw podcast? We helpen u graag op weg!