Een merknaam kiest u niet zomaar. Het is de ziel van uw bedrijf waarmee u altijd zal geassocieerd worden. Daarom moet de naam makkelijk, herkenbaar maar toch catchy uit de hoek komen. We geven u graag enkele tips bij het kiezen van een nieuwe naam.
1. Val op
Het is de bedoeling dat uw merknaam in het oog springt. De naam is anders dan de rest. Kijk hiervoor gerust naar uw concurrenten. Zo weet u welke naam origineel is binnen uw sector. Een opvallende naam blijft dan ook langer hangen.
2. Makkelijk uitspreekbaar
Een naam moet vlot in de mond liggen. Want als mensen niet uit hun woorden geraken, dan vermijden ze liever om uw merknaam uit te spreken. Dat is nefast voor uw bedrijf. Maak het uw doelgroep makkelijk. U zult zien dat het een positief effect heeft!
3. Begrijpbaar voor uw markt
Gaat u voor een Nederlandse naam of wilt u eerder internationaal doorbreken? Deze beslissing is belangrijk om te nemen. Uw naam moet uit te spreken zijn in het buitenland maar er mogen ook geen verkeerde associaties mee gemaakt worden. Hou dus uw doelgroep met hun taal en cultuur goed in het achterhoofd.
4. Een tijdloze naam
Uw naam moet zowel nu als later nog goed in de markt liggen. Als de houdbaarheid van uw merk van korte duur is, dan komt u in de problemen. Zorg voor een trendy naam, maar zorg er dus voor dat de trend niet snel gedateerd is. Want een naam verandert u niet zomaar.
5. Beschikbaarheid van uw merk
Check steeds of uw nieuwe naam nog beschikbaar is in het merkenregister. Als die nog vrij is dan bekijkt u websites als www.dns.be voor België of www.eurodns.com voor alle mogelijke extensies.
Hoe de juiste naam kiezen?
Volg de workshop: a brand-new company or product name!
Kiest u voor een letterlijke & basic naam? Of gaat u eerder voor een symbolische & creatieve naam? Aan de hand van enkele oefeningen onderzoeken we in onze workshop welke soort naam u het meest ligt. Met de positionering in het achterhoofd, gaan we brainstormen, luidop denken en visual notes maken. Dit creatieve en strategische proces brengt u ongetwijfeld tot de juiste merknaam.
Weet dat een merknaam deel uitmaakt van enkele essentiële stappen om een merk te gaan opbouwen. U bent goed op weg als de naam, logo, baseline en storytelling op elkaar inspelen.
A new brand identity starts with a brand name that sticks
Benieuwd naar uw nieuwe naam? Contacteer onze brand name specialist Wouter.
Portfolio van verzamelde merken
Door de jaren heen heeft comma, brand strategists heel wat nieuwe merknamen bedacht. Hieronder vindt u ons portfolio.

















Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related Posts
14 juli 2022
De kracht van scrollytelling: neem users mee in uw verhaal
Verhalen weten te overtuigen. Ook in marketing en op het web is het ondertussen overduidelijk dat een goed verhaal de basis is van een product of dienst. Inzetten op storytelling loont dus meer dan de moeite. Wie eruit wil springen met zijn story, moet creatief uit de hoek komen. Niet alleen inhoudelijk, ook de manier waarop u uw users meeneemt in uw verhaal kan het verschil maken. De meest recente trend? Scrollytelling!
1 juni 2022
Breng een webpagina tot leven met micro-interacties
Het hebben van een functionele website is een vereiste om geloofwaardig over te komen als bedrijf. Als consument is het namelijk een gewoonte geworden om meteen te surfen naar de website van een bepaald product, dienst of bedrijf. Zeker als we bepaalde zaken met elkaar willen vergelijken, kan een aantrekkelijke website het verschil maken. Om de aandacht van een websitebezoeker op een originele manier vast te houden, kan u gebruik maken van micro-animaties. Zegt de term u weinig? Wij leggen het even voor u uit.
3 maart 2022
Opiniestuk: zijn NFT’s de toekomst voor merken?
Wat tot een paar maand terug nog een onbekende afkorting was, is ondertussen uitgegroeid tot een courante term. NFT’s werden een veelbesproken thema in de digitale wereld. Van ongeveer elk socialmediakanaal tot zelfs de website van Sporza … de non fungable tokens waren opeens niet meer weg te denken. Celebrities, investeerders, maar ook allerhande bedrijven stonden te dringen om op te kar te springen. En die kar lijkt voorlopig nog steeds volop in beweging te zijn. Maar wat is een NFT nu juist en waar liggen de gevaren en kansen?