Google heeft een nieuw algoritme ontwikkelt dat het leven van de webdesigners en grafische ontwerpers makkelijker kan maken. Het algoritme Jpeg-encoder Guetzli kan het laden van websites significant versnellen door fotobestanden te verkleinen.

Het verkleinen van bestandsgroottes is een methode die Google al langer exploreert om snellere websites mogelijk te maken. In 2014 kwam het bedrijf al met het WebP-format dat beelden met 10 procent verkleinde. Het nieuwe Guetzli-algoritme doet daar nog een schepje bovenop.

Met de ontwikkeling en het opensourcen van het Guetzli-algoritme wil Google webdesigners een nieuw instrument in handen geven om snellere websites te creëren. Deze jpeg-encoder kan fotobestanden in hoge resolutie 35 procent kleiner maken, zonder verlies van kwaliteit. Het bestandsformaat kan omlaag door het gebruik van Google’s eigen techniek, butteraugli, dat de psychische zichtbaarheid van verschillen tussen afbeeldingen vergelijkt. De broncode van Guetzli wordt beschikbaar gesteld voor anderen, zodat de compressietechnologie op het hele internet kan worden ingezet. Dat moet ervoor zorgen dat afbeeldingen op websites sneller laden.

Google verzekert dat het algoritme niet alleen bestanden aanzienlijk verkleint, maar ook compatibel blijft met bestaande browsers, beeldverwerkingsapplicaties en de jpeg-standaard. In tegenstelling tot WebP en compressietechnieken als RAISR en RNN is er bij Guetzli geen nood om een nieuw format te gebruiken.

Het enige nadeel van het algoritme Jpeg-encoder Guetzli is het feit dat het comprimeren van jpeg-bestanden via het algoritme langer duurt dan bij de traditionele methodes. Volgens Google is het trager verwerken echter de opoffering waard: het bedrijf stelt dat in tests met gecomprimeerde beeldbestanden met dezelfde pixelgrootte, testers consistent de beelden die Guetzli produceerde hun voorkeur gaven in plaats van libjpeg. Door gebruik te maken van die techniek kan Guetzli informatie in de afbeelding weghalen waarvan butteraugli verwacht dat mensen het niet gaan zien. Daardoor zouden naast het kleinere bestandsformaat de jpegs van Guetzli er beter uit moeten zien dan huidige jpegs, die bijvoorbeeld met libjpeg zijn gecomprimeerd.

Links ziet u het ongecomprimeerde bestand, in het midden libjpeg en rechts het resultaat na verwerking via Guetzli. U ziet duidelijk dat het rechtse beeld van Guetzli een betere kwaliteit heeft dan het tweede beeld van libjpeg.

Afbeelding1

Google hoopt dat webmasters en grafische ontwerpers Guetzli nuttig zullen vinden en deze zullen toepassen op hun fotografische content, waardoor gebruikerservaringen op websites met veel beelden soepeler verlopen, bovenop het terugbrengen van laadtijden en datakosten voor mobiele gebruikers.