Spotify en Netflix zijn zo ingeburgerd in ons dagelijkse leven dat ze als vanzelfsprekend worden gezien. Maar ook zij hebben jaren geleden sterk ingezet op hun positioneringsstrategie om te worden wat ze nu zijn en zelfs op de dag van vandaag wordt hier nog stevig aan gewerkt.
Spotify – corporate identity
Voor de millennial is Spotify vandaag wat MTV ooit voor Generation X was in de jaren ’90: het ultieme Walhalla voor muziek. Spotify begreep dat muziek iets is dat jongeren overal meenemen. Ze speelden hier sterk op in en namen al snel de positie in van een service met als doel “the right music for every moment” te kunnen aanbieden.
Spotify wil zich vooral profileren als een muziek & entertainment merk, eerder dan als een tech company. Dit doen ze door op een leuke, spontane manier en met de nodige humor te communiceren. De drijvende kracht achter Spotify zijn de verschillende algoritmes van artificiële intelligentie die het mogelijk maken om elk account te personaliseren. De applicatie biedt continu nieuwe suggesties aan op basis van muziekgenres die worden beluisterd door de gebruiker achter het account. Aangezien het aanbod aan muziek eindeloos is, kunnen ze blijven nieuwe afspeellijsten aanbieden waardoor ze zich positioneren als de ultieme innovator.
Daarnaast creëren ze een community onder hun gebruikers. Deze kunnen elkaar, en elkaars afspeellijsten, volgen en op die manier op de hoogte blijven van elkaars interesses en voorkeuren. Ze sloten ook een partnership met Facebook (en zo ook met Instagram) waarbij ze het mogelijk maakten om muziek door te sturen naar vrienden via Facebook of te delen via een verhaal op Instagram. Zo positioneerde Spotify zich als een community-platform, voor zowel fans als voor artiesten. Spotify is vandaag de grootste muziek streaming provider.
Netflix – rebranding
Vooraleer Netflix in 1997 werd opgericht, leende men nog films uit in de videotheek. Het gebeurde vaak dat men vergat deze films op tijd terug binnen te brengen. De medeoprichter van Netflix, Reed Hastings, had net op die manier een boete gekregen, waardoor hij een nieuw concept van filmverhuur wou uitvinden. Zo is Netflix ontstaan.
Men kon uit een catalogus van dvd’s kiezen en kreeg hun keuze dan opgestuurd met de post. Als ze de dvd bekeken hadden, konden ze die terugsturen. Omdat men nooit een tweede film kon bestellen vooraleer de eerste was teruggestuurd, werd het probleem van de videotheek opgelost.
Netflix positioneerde zich in 1997 als een facilitator, omdat ze het de klant voornamelijk gemakkelijk maakten om dvd’s te bekijken. De strategie evolueerde verder naar, “movie enjoyment made easy”. Het ‘gemakkelijk maken’ slaat vandaag vooral op het feit dat Netflix kan bekeken worden op verschillende toestellen, overal, zelfs internet hoeft niet per se meer aanwezig te zijn.
Netflix wil zich, net zoals Spotify, positioneren als “innovator through personalization”. Ze willen de betrokkenheid van hun gebruikers zo hoog mogelijk houden, door middel van algoritmes die gebruikers helpen de content te vinden die ze hoogstwaarschijnlijk zullen waarderen.
De laatste evolutie die Netflix doormaakte was het creëren van eigen content. Meer en meer Hollywoodacteurs spelen mee in ‘Netflix Original’s’ – ofwel films/series gemaakt door Netflix zelf. Op die manier versterken ze elk jaar hun positie van content provider. Netflix is vandaag de dag het grootste video streaming platform ter wereld. Hun meest recente missie luidt: “Connecting people with stories”.
Facts and figures
Spotify (cijfers 2020)
- 286 miljoen maandelijks actieve Spotify users
- 36% van de global streaming markt
- 25 uur gemiddeld per maand per gebruiker gespendeerd aan luisteren
- 44% luistert op dagelijkse basis
Netflix (cijfers 2020)
- 182 miljoen betalende subscribers
- 37% van alle internet gebruikers wereldwijd maakt gebruik van Netflix
- Gemiddeld 2u per dag per user
Adverteren kan op Spotify, maar niet op Netflix. Spotify is vooral interessant voor de doelgroep 18-45 jaar (72% van de luisteraars in België). In België zijn er ongeveer 1,1 miljoen freemium gebruikers. Dit wil zeggen dat zij reclame horen tussen hun muzieknummers.
Marketing consultant
Wilt u graag uw positionering onder de loep nemen en Spotify of Netflix achternagaan? Contacteer dan onze expert.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)