De kijkgewoontes van de consument zijn sinds de introductie van televisie in de Vlaamse woonkamers drastisch veranderd. Televisie is veel breder geworden dan die ene zender op dat ene scherm, de manier van tv kijken is ook veranderd. Ondertussen hebben kijkers miljoenen mogelijkheden om door te zappen, scrollen of swipen. Maar ondanks het veranderde kijkgedrag van de consument, blijft televisie een belangrijk onderdeel van bought media.

ATAWAD: anytime, anywhere on any device

Ons kijkgedrag is geëvolueerd richting een ATAWAD-cultuur. De tv-wereld kon natuurlijk niet achterblijven op de digitalisering. Om de interactiviteit met de kijker te verhogen, konden consumenten tot een paar jaar terug de rode knop van hun afstandsbediening gebruiken om hun digitale tv aan te sturen. Ondertussen is de rode knop van het toneel verdwenen en maakten tv-applicaties hun intrede. Apps zoals Yelo en Pickx maakten live tv toegankelijk vanop andere schermen. De introductie van online afgeleiden van bestaande zenders, zoals vrt.nu, GoPlay, VTM GO … bracht nog meer mogelijkheden in het tv-landschap.

afbeelding van smartphones met streaming diensten die geopend zijn
beeld: thinkvia.be

Deze digitale kleine broertjes van de bekendste zenders uit België groeiden uit tot waardige concurrenten van streamingmogelijkheden zoals Netflix, Streamz, Disney+ … U voelt de conclusie al aankomen: we kijken steeds minder live televisie.

Lineair reclamebereik daalt

De mogelijkheden om asynchroon te kijken heeft een effect op het bereik van reclamecampagnes. Logisch ook, want kijkers willen liefst zo min mogelijk onderbroken worden door reclame. Hoewel advertentiecampagnes op televisie minder consumenten bereiken, wordt de boodschap wel met voldoende impact overgebracht. Occassionele kijkers stappen namelijk over naar digitale alternatieven, terwijl vaste kijkers trouw op post voor de tv zitten. Op die manier wordt adverteren op tv zelfs efficiënter omdat u een loyaler doelpubliek heeft.

Televisie als kwalitatief vertrekpunt

Is er dan helemaal geen grip meer te krijgen op asynchrone kijkers? Nee. Televisie is nog steeds een kwalitatief vertrekpunt om uw doelpubliek te bereiken. Daarnaast slagen sterke entertainmentformaten er nog steeds in om massaal veel kijkers voor de buis te krijgen. En daar plukken adverteerders graag de vruchten van, in de vorm van product placement bijvoorbeeld. Denk maar aan het Vlaamse frisdrankmerk Ritchie dat bij de juryleden van VTM’s kijkcijferhit The Masked Singer verscheen. Voor een relatief klein merk als Ritchie is tv de ideale manier om naamsbekendheid in te winnen.

Afbeelding van frisdrank flesjes van het merk Ritchie
beeld: dpg media

360° televisie

Om in te spelen op de veranderende kijkgewoontes, moeten we meebewegen richting 360° televisie. De kunst is om een goed evenwicht te vinden tussen het comfort van de kijker en de behoeften van de reclamemarkt. Door het hele jaar door in te zetten op beleving en entertainment – zowel lineair als online – worden doelgroepen alsnog bereikt. Daarom is het gunstiger om televisie niet langer als losstaand kanaal te zien, maar om het als schakel binnenin een ecosysteem te bekijken. Zenders zoals VIER en VTM zijn alvast mee met dit gegeven. Denk maar aan het populaire programma De Mol, waarbij de kijker zelf ook kan meeraden op het online platform.

Wilt u meer weten over hoe u uw doelgroep kan bereiken? Contacteer onze bought media expert Maxim, hij helpt u graag verder.