Wanneer u van plan bent om voor uw onderneming een nieuwe website te laten maken, staat u al snel voor de keuze welke open source CMS u wilt gebruiken. Een CMS of content managementsysteem zorgt ervoor dat u een website op een eenvoudige wijze kunt beheren zonder dat u kennis van ontwikkeling nodig heeft.
Bij comma, brand strategists werken we met twee courante systemen, WordPress en Drupal. Maar wat is het verschil tussen beide en welk systeem is de beste keuze voor uw onderneming? Dat hangt af van een aantal parameters, zoals het doel van uw website, welke content u erop wilt plaatsen, uw budget, etc. Om het u gemakkelijk te maken, beginnen we bij het begin. Wat is WordPress en wat is Drupal? Wij lichten het even voor u toe.
WordPress uitgelicht
WordPress ontstond aanvankelijk als een blogsysteem waarmee u snel en gemakkelijk artikelen en blogberichten kon plaatsen. Ondertussen breidde WordPress uit tot een volwaardig open source CMS. In feite blijft de basis van een WordPress-website vrij simpel, maar dankzij de vele plug-ins die u kunt installeren hebt u veel meer mogelijkheden dan het simpelweg plaatsen van artikelen en blogberichten. Het enige nadeel is dat die plug-ins vaak betalend zijn en niet altijd even goed samenwerken met andere plug-ins.
De populariteit van WordPress is de voorbije jaren alleen maar gestegen. Ondertussen verwierf WordPress een marktaandeel van 40% van alle websites op het internet en maar liefst 64% van alle CMS-websites. Denk maar aan The White House, The Walt Disney Company, The New Yorker … ze draaien allemaal op WordPress. Impressive, toch?
Het handige aan een WordPress-website is dat u uw basis kunt kiezen uit duizenden templates. En als u een template aankoopt, kunt u ze nog helemaal naar uw hand zetten. WordPress is ook ideaal wanneer u snel een nieuwe website wilt waarin alle basisfeatures zoals SEO, privacy policies … al aanwezig zijn.
Dit is ook wat comma doet voor onze klanten die voor een WordPress-website kiezen. In samenspraak met de klant kiezen we een goede basistemplate en die passen we helemaal aan in lijn met de huisstijl van de klant. We veranderen kleuren, foto’s, content … en zo wordt elke website toch een volstrekt uniek exemplaar!
The Drupal community
Drupal ontstond in 2001 en is dus net iets langer op de markt dan WordPress (°2003). Hoewel Drupal niet zo’n hoog marktaandeel heeft als WordPress, is het ook een zeer populair platform. Net als WordPress is Drupal een gratis open source CMS. Het voordeel bij Drupal is dat u er niet met betalende plug-ins moet werken om geavanceerde features te installeren. Bij Drupal worden de plug-ins (of modules) gratis onderhouden door de vermaarde ‘Drupal community’. Die Drupal community bestaat uit heel wat mensen van over de hele wereld die allemaal bijdragen aan het uitwerken en schrijven van steeds betere modules.
Wanneer u samen met comma kiest voor een Drupal-website, wordt die helemaal op maat gemaakt aan de hand van een voorop afgestemd en uitgewerkt design. Dit proces duurt iets langer, maar biedt veel meer mogelijkheden en wordt volledig op maat van de klant gebouwd.
Budget op basis van snelheid en proces
Het budget dat u wil spenderen aan een website kan ook uw keuze voor WordPress of Drupal beïnvloeden. Daarom tonen we hieronder even de verschillende stappen mee:
Stappen WordPress-website:
Omdat een Drupal-website volledig custom gemaakt wordt, neemt dat proces meer tijd in beslag dan wanneer we starten vanuit een bestaande template in WordPress.
Stappen Drupal-website:
Side note: Wist u dat onze comma-website gebouwd is in Drupal maar onze blog-website gebouwd is in WordPress? The best of both worlds!
Heeft u vragen of wilt u graag een nieuwe website? Contacteer ons en wij brengen uw merk naar een hoger level!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)