Voka Vélo verspreidt West-Vlaams fietsvirus verder

Corona zorgde voor een game-over bij fietsminnend Vlaanderen. Zelf de voorjaarsklassiekers vonden plaats in het najaar. Wie had dit zich ooit kunnen voorstellen? Tijdens de lockdown vulden heel wat mensen hun extra vrije tijd in de natuur en vonden hun passie voor fietsen terug. Tom Vermeersch, projectmanager International Trade bij Voka is een fervent fietser en koppelt zo de beide passies met elkaar. Gelijkgestemde zielen samenbrengen met de fiets als verbindende factor. Een fietstocht om te netwerken en dit op een leuke en sportieve manier.

Voka Vélo wil om de drie weken op woensdagavond een twaalftal uitgestippelde ritten van 2 à 3 uur met West-Vlaamse ondernemers en bedrijfsleiders inplannen. Het startpunt van de rit is telkens op een andere plaats, namelijk bij het bedrijf van één van de deelnemers.

Greetje Demuelenaere (comma, brand strategists), Dominiek De Leersnijder (RDL Engineering), Peter Callant (Callant Verzekeringen) en Bertrand Deny (Deny Logistics) zijn ervaren fietsers én ondernemers, en dus ideaal als ‘wegkapiteins’ van Voka Vélo.

Coronaboost

De enige activiteiten buitenshuis die nog toegelaten waren tijdens de lockdown, was sporten. Mensen gingen massaal wandelen of fietsen. Het positieve gevolg hiervan is dat de conditie serieus is opgedreven. Het maakt u een stuk energieker en was voor velen een uitlaatklep. Ook steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat fit zijn en blijven belangrijk is. Vergeet vooral uzelf niet tussen al dat werken!

Fietsvedetjes als inspiratiebron

Greetje Demuelenaere raakte besmet met het fietsvirus door haar echtgenoot Wouter Casteleyn. “De ritjes begonnen met vijf op donderdagavond en groeiden uit tot De Fietsvedetjes: 40 dames met een liefde voor de koersfiets. We verleggen graag onze sportieve grenzen en werken elk jaar toe naar een buitenlandse fietstrip. Een Vedett na elke rit, vandaar onze naam – staat centraal.”

“Fietsen in groep is plezant want u fietst twee-aan-twee en babbelt met mekaar. Verschillende gesprekspartners openen uw horizon. u vertelt waar u mee bezig bent, en als u een zware dag hebt gehad, kun u wat stoom aflaten. Als wegkapitein wil ik met Voka Vélo nog meer vrouwen op de fiets krijgen. Maar ik ben er ook om vragen over alles rond de fiets te beantwoorden. “

Mijn gerealiseerde toppers zijn Stelvio, Pico de Veleta, L’Eroica Gaiole in Chianti en Grand Fondo in Saint-Tropez. In 2021 staan er uiteraard nog een paar gepland zoals een 10-daagse mountainbiketocht in Malawai, Eroica Dolomiti en L’Eroica Gaiole in Chianti.

Ook ondernemen is cols bedwingen

Dominiek De Leersnijder is al sinds 1994 in de ban van de fiets. “Een studiegenoot van Vlerick stak me aan. Van één fietsweekend per jaar in groep, groeide dat van mij uit tot het hele jaar door de basisconditie onderhouden in de spinning, in de winter de mountainbike op en vanaf februari opbouwen met de koersfiets.

Sinds 11 jaar ben ik ook bij de Bikesons, een groepje waarmee we jaarlijks 5 dagen cols gaan beklimmen. Onderweg vraag ik me dan wel vaker af waaraan ik begonnen ben, maar eens je op de top komt, is het genieten en denkt u al snel aan uw volgend doel. Dat is vergelijkbaar met ondernemen. Om een doel te bereiken, moet u natuurlijk wel een plan uitstippelen.

Bij fietsen is dat conditie opbouwen door kilometers te doen. Als ondernemer moet u dat zeker op tijd inplannen in uw agenda. Ik kijk ernaar uit om met Voka Vélo nieuwe streken te ontdekken en enthousiaste mensen te ontmoeten. Dat u met uw hobby een netwerk kunt uitbouwen, is niet het hoofddoel. Maar het is wel meegenomen.”