In een wereld waarin merken strijden om de aandacht van consumenten, wordt het steeds belangrijker om op te vallen. Niet alleen visueel, maar ook auditief. Hier komt sonic branding in beeld, een krachtige tool waarmee merken zich kunnen onderscheiden door geluid. Maar wat is sonic branding precies? En hoe kan een soundlogo, ontwikkeld in samenwerking met experts zoals Sonhouse, je merk versterken?

Wat is sonic branding?
Bij sonic branding, of auditieve merkidentiteit, gebruiken merken geluiden om hun identiteit uit te drukken en herkenbaarheid te vergroten. Dat gaat verder dan een simpele jingle; het omvat alle auditieve aspecten van een merk, zoals muziek, stemmen en geluidseffecten die worden gebruikt in advertenties, apps of fysieke locaties zoals winkels. Sonic branding is overal aanwezig, van het opstartgeluid van je computer tot de kenmerkende tune van een televisiecommercial.

Soundlogo als visitekaartje van je merk
Een belangrijk onderdeel van sonic branding is het soundlogo. Dat kort, herkenbaar geluid wordt direct aan een merk gekoppeld en werkt net als een visueel logo: het is een auditief symbool dat de kernwaarden en identiteit van een merk weerspiegelt. Een goed soundlogo is eenvoudig, herkenbaar en roept onmiddellijk de juiste associaties op bij de consument. Comma begrijpt de kracht van een soundlogo als geen ander. Daarom werken we nauw samen met Sonhouse, een toonaangevend bedrijf in sonic branding. Samen zorgen we ervoor dat je merk een unieke en herkenbare auditieve identiteit krijgt die naadloos aansluit bij je visuele branding.

Ook jij hoorde ze al, wedden?
België heeft een aantal uitstekende voorbeelden van effectieve sonic branding. Denk bijvoorbeeld aan het soundlogo van de Nationale Loterij. Elke keer dat je hun korte deuntje hoort, weet je meteen om welk merk het gaat, zelfs zonder dat je het logo ziet. Een ander voorbeeld is het geluidslogo van Proximus, dat consistent wordt gebruikt in hun marketingcommunicatie. Dat soundlogo is niet alleen herkenbaar, maar roept ook gevoelens van vertrouwen en betrouwbaarheid op – precies de waarden die het merk wil uitstralen. Een goed ontwikkeld soundlogo maakt je merk onmiddellijk herkenbaar, zelfs in een overvolle markt. Ook volgende inspirerende voorbeelden klinken je misschien bekend in de oren:

Waarom investeren in sonic branding?
Een sterke auditieve merkidentiteit creëren biedt tal van voordelen. Het verhoogt niet alleen de herkenbaarheid van je merk, maar versterkt ook de emotionele band met je doelgroep. Geluid heeft de unieke eigenschap om direct emoties te raken en herinneringen op te roepen. Een krachtig soundlogo kan die emoties aanwakkeren en je merk op een diepere manier verbinden met je klanten.
Door te investeren in sonic branding en een op maat gemaakt soundlogo geef je je merk een extra dimensie die verder gaat dan het visuele. Je merk wordt niet alleen gezien, maar ook gehoord – en dat maakt een wereld van verschil in de manier waarop consumenten je merk ervaren.
Benieuwd hoe sonic branding jouw merk kan versterken? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw merk gehoord wordt!

Luister ook naar de interessante TED Talk van Sonhouse founder Cédric Engels: ‘The power of sound’.