Als bedrijf staat u voor grote uitdagingen. De druk om resultaten te boeken lag nooit zo hoog. Alles moet sneller, beter en efficiënter. Een vlotte workflow is hierbij van cruciaal belang. Maar hoe verkrijgt u zo’n doeltreffende, intermediaire stroming? Alles begint bij een duidelijke en gerichte communicatie.

Keep it simple

De start van duidelijk communiceren? Eenvoud. Keer terug naar de essentie. Breng complexe materie zo simpel mogelijk over naar uw teamleden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Leonardo Da Vinci noemde eenvoud niet voor niets “the ultimate form of sophistication”. Toch hoeft eenvoudig communiceren helemaal niet zo moeilijk te zijn. Visual notes maken het zelfs lachwekkend eenvoudig.

De kracht van visuele taal

Visual notes, visuele aantekeningen of beeldnotities vormen de combinatie van snelle schetsen met handgeschreven nota’s. Plaats dit gestructureerd op een pagina met gebruik van verhelderende kleuren en u krijgt een enorm krachtig communicatiemiddel. Het grootste deel van ons brein spitst zich namelijk toe op visuele informatieverwerking.

Dat staaft ook voormalig communicatie- en personeelsverantwoordelijke voor stad Antwerpen en huidig B2B visual harvester, Axelle Vanquaillie, met de woorden: “Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein heel visueel werkt. Daarom heeft minstens 80 procent van de mensen nood aan visuele prikkels, en dat terwijl er in de gemiddelde vergadering geen enkele gegeven wordt”.

We gebruiken beelden van nature om onze complexe gevoelens en ideeën eenvoudig voor te stellen. Ze vormen de kortste weg om een boodschap over te brengen. Zo stimuleren ze nieuwe inzichten, problem solving en een beter begrip. Bovendien helpen ze om informatie langer te onthouden. Om al die redenen krijgt het slim gebruik van visual notes dan ook steeds meer belang binnen de bedrijfswereld.

As easy as pictionary & as masterable as driving a car

Het grootste voordeel van visual notes? Iedereen, met of zonder artistiek talent, kan het. U ook. Vergelijk het met het spel pictionary. Via schetsen zet u uw ideeën snel op papier om de boodschap in één oogopslag duidelijk te maken aan uw teamgenoten. Alleen maakt u bij visual notes wel gebruik van verhelderende kernwoorden of -zinnen. Kinderspel toch? U hoeft er gewoon aan te beginnen. Nog niet overtuigd? Vergelijk het dan met autorijden. Waar u in het begin nog moest nadenken om te schakelen, doet het na veel oefenritten gewoon vanzelf.

Maak het visueel in 4 stappen

Neem pen, papier en kleuren bij de hand (of doe het digitaal). Volg de volgende 4 stappen en ondervind zelf de eenvoud van visueel noteren.

  1. Inventariseer: Met welke puzzelstukken heeft u te maken. Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?
  2. Verbind: Hoe staan de puzzelstukken met elkaar in verband? Volgens chronologie of eerder oorzaak-gevolg?
  3. Organiseer: Organiseer de puzzelstukken. Maak het verband overzichtelijk door gebruik te maken van kleuren, pijlen en kaders.
  4. Visualiseer: Hoe visualiseert u de content om de puzzel duidelijk te maken? Welke vorm, grootte, compositie, afstand en richting neemt de content aan ten opzichte van elkaar?

Wenst u meer informatie en gerichte tips om met visual notes van start te gaan? Vind deze 4 stappen dan uitgebreider terug in “Visual notes” van Kim Ravers of lees “Start to Draw” van Axelle Vanquaillie. Deze boeken weerspiegelen mooi hoe visual notes een boodschap kernachtiger overbrengen dan tekstuele verslagen. Het boek weerspiegelt mooi hoe visual notes een boodschap kernachtiger overbrengen dan tekstuele verslagen. Een belangrijke les om mee te nemen. Want wilt u resultaten boeken? Start dan met duidelijke communicatie. Gebruik visual notes.

Tip / Durf tekenen. Hoe meer uw tekst vervangt door visual notes, hoe eenvoudiger u tot de kern komt. Kijk maar naar het rechtse voorbeeld: een kort maar krachtige weergave van de originele, geschreven tekst.

Tip / Gebruik de 6 basiselementen van visual note taking: verduidelijkende woorden, bullets, kaders, pijlen, figuren / symbolen en personen.