Een van de meest belangrijke vaardigheden die u als designer onder de knie moet hebben, is het juiste lettertype kiezen bij ieder design. Dat komt omdat tekst een van de belangrijkste manieren is waarmee ontwerpers met consumenten communiceren. Zit u soms met de handen in het haar? Volg dan deze tips!

Doel en doelgroep

Typografie kan uw ontwerp maken of breken. Het is een volledig proces om het juiste lettertype te kiezen.Voor u het lettertype kiest, is het belangrijk om uw doel en doelgroep te bepalen. Elke klant is verschillend. Screen grondig de klant. Wat is de huisstijl van uw klant? Wat zijn de verwachtingen van uw klant? Welke boodschap wil uw klant overbrengen? Eens u op die vragen een antwoord hebt, kunt u verder met uw proces om het juiste lettertype te bepalen. Lettertypes zijn de sleutel tot het instellen van de stemming, tool en stijl van uw ontwerp.

Het contrast tussen lettertypes kan heel verschillend zijn. Belangrijk hierbij is om het juiste evenwicht te vinden. Wanneer u bijvoorbeeld een zwaar font gebruikt, komt uw design beter tot zijn recht als u daarbij een lichtere font toevoegt. Probeer altijd uw type design te harmoniseren met uw ontwerp. Ook is het belangrijk om een lettertype te kiezen dat past bij de stijl van uw afbeelding.

Adobe Typekit

In het programma Photoshop staan heel wat mooie lettertypes. Als uw echter een ruimer aanbod lettertypes wil, is Adobe Typekit een echte aanrader!

Dit programma zit automatisch in het pakket van de Creative Cloud. Bij Adobe Typekit zijn heel wat verschillende lettertypes aangemaakt door externe personen. Het is een heel gemakkelijk systeem waarbij uw verschillende fonts kan terugvinden. Ook kan u in deze tool selecteren of u een lettertype wil voor titels of eerder voor lopende tekst. Verder hebt u de keuze tussen contrast en gewicht wat zeer belangrijk is om het juiste lettertype te vinden.

Een andere handige tool is Google fonts. Binnen deze tool hebt u een ruime keuze tussen allerlei verschillende webfonts voor webdesign. Uiteraad heeft elke designer zijn of haar voorkeur qua online tools. Onze voorkeur gaat uit naar Adobe Typekit.