U hebt een bedrijf. U levert diverse diensten. U produceert verschillende producten. Welke identiteit geeft u ze? Allen onder dezelfde merknaam? Een compromis? Of ieder zijn eigen koers? Algemeen onderscheiden we vijf identiteitsstructuren.
Monolitische identiteit
De eerste wordt de monolitische identiteit genoemd. Alle producten en diensten hebben de identiteit van de onderneming. Één naam, één stijl. Dit is bijvoorbeeld de identiteitsstructuur van McDonalds.
Paraplu-identiteit
Een andere mogelijkheid is een dominante identiteit van de onderneming, gekoppeld aan ruimte voor een eigen identiteit van producten of diensten. Deze semi-monolitische of paraplu-identiteit vinden we bijvoorbeeld bij Delhaize. Er is een duidelijke overkoepelende identiteit, een tone of voice die herkenbaar is, maar met flexibiliteit voor de huismerken.
Afzender-identiteit
Een ander model is een identiteit die bestaat uit een hoofdmerk en een afzendmerk (endorser). Bij deze afzender-identiteit brengt de organisatie haar producten en/of diensten onder haar eigen naam naar buiten. Dochterondernemingen of divisies mogen onder deze naam opereren maar het is geen must. Denken we bijvoorbeeld aan de candy bars van Nestlé. Ze hebben ieder een eigen identiteit die gekoppeld is aan deze van de afzender, namelijk Nestlé.
Multibranded identiteit
De multibranded identiteit combineert gelijkwaardige hoofdmerken. Voorbeelden zijn Braun Oral-B, Compacq met Intel Inside etc.
Singlebranded identiteit
En last but not least is er ook de merken-identiteit of singlebranded. Ieder merk heeft een eigen, autonome identiteit die op geen enkele manier naar de identiteit van andere merken of de identiteit van de organisatie refereert. Doritos (Pepsico), Becel (Unilever), Fanta (Coca-Cola) zijn voorbeelden van merken met een singlebranded identiteit.
Uw merk ook de correcte positie en identiteit geven?
Stuur een mailtje naar greetje@merkenmarketeers.be en kom bij ons vrijblijvend op de koffie.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related Posts
29 juni 2022
Panelgesprek: Hoe pak je je strategie voor de toekomst aan?
Ondernemen is een vak apart. Veel ondernemers hebben een goed instinct voor zaken doen. Maar alleen daarmee kom je er niet. Een goede strategie, die op tijd en stond geactualiseerd, herzien of bijgestuurd wordt, vormt het kompas. Onafhankelijk journalist Karel Cambien ging voor Business Vlaanderen in gesprek met Greetje Demuelenaere van comma, Henk en Etienne van Liif en Dimitri van Decupere & Partners over wat een goede strategie is en hoe je de juiste keuzes maakt.
9 juni 2022
Google Merchant Center: een gratis boost voor uw webshop
Internetgigant Google bracht ondertussen al heel wat platformen en services op de markt die deel geworden zijn van onze dagelijkse routine. Ook bij het shoppen wordt er vaak beroep gedaan op ’s werelds populairste zoekmachine. Google heeft namelijk een handige functie die na het intikken van een zoekwoord niet alleen tekstuele zoekresultaten, afbeeldingen, video’s of nieuwsberichten toont, maar ook corresponderende producten laat zien onder ‘shopping’. Als u de verkoop van uw webshop wil boosten, doet u er goed aan om in die zoekresultaten te verschijnen. Hoe? Door Google Merchant Center te gebruiken.
11 mei 2022
Zet uw bedrijf letterlijk op de kaart met Google Mijn Bedrijf
Al gehoord van Google Mijn Bedrijf of Google My Business? Zelfs als deze termen geen belletje doen rinkelen, is de kans groot dat u deze functie al talloze keren heeft gebruikt. Dankzij Google Mijn Bedrijf verschijnt uw bedrijf namelijk letterlijk op de kaart tijdens het zoeken via Google. Het is een online uithangbord dat ontzettend effectief én helemaal gratis is. Staat uw Google Bedrijfsprofiel al helemaal op punt?